Python és un llenguatge de programació interpretat, fàcil d’utilitzar i amb unes grans capacitats integrades. Python ens permet escriure programes de diferent envergadura, des de petits per a moure fitxers, fins a complexes aplicacions d’escriptori. Aquest llenguatge es pot utilitzar tant en entorns Linux, com Mac, com Windows. A més a més també està portat per a que es pugui utilitzar sobre de la màquina virtual de Java o sobre de la màquina virtual de .Net.
La primera versió de Python va ser publicada per Guido Van Rossum l’any 1991. L’any 2001 es va crear la Python Software Foundation, una entitat sense ànim de lucre que s’encarrega d’allotjar els drets del codi i garantir que es respecti la seva llibertat. Aquesta fundació també s’encarrega d’organitzar events i conferències per arreu del món.
Pel que fa a l’estructuració del codi, Python no disposa ni de caràcter separador de linies (el punt i coma final de molts llenguatges de programació) ni de caràcters per delimintar blocs de codi. Aquesta conjunció obliga al programador a escriure una instrucció per línia i a organitzar els blocs de codi amb tabuladors. Això provoca que el seu codi quedi estructurat del tal forma que en facilita la lectura i l’escriptura.
Python a part de permetre la programació de codi, incorpora un ampli conjunt de llibreries estàndard, distribuïdes amb el propi llenguatge, que permeten facilitar les tasques més comunes de qualsevol llenguatge de programació. Aquestes llibreries ajuden a que el programador s’hagi de preocupar només realment per al que vol programar i no per la implementació de codi no tan important per al programa que està desenvolupant.
Millor llenguatge de programació
Totes aquestes característiques, i moltes més que ens queden per explicar, l’han portat a ser elegit com a millor llenguatge de programació per tercer any consecutiu. Aquest premi els hi ha estat concedit per un jurat popular format pels lectors de la revista linuxjournal. El fet de que Python es postuli per tercer any consecutiu com a millor llenguatge de programació ens mostra la maduresa que està assolint.